Майдан 2.0 або 7 причин, чому у опозиції нічого не виходить


Майдан 2.0 або чому у ТЯКу нічого не вийшло

У голові дуже багато думок… ДУЖЕ… Я, як і багато людей піддався майданній ейфорії (а вона була, цей факт неможливо заперечувати) і гадав, що нарешті ми позбудемося бандитів при владі. Але, як кажуть «не тут-то было».

Я вас прошу дочитати усе до кінця і тільки потім робити свої висновки. Я не претендую на істину, просто хочу висловити свої думки на даний момент після 9-го дня протистояння злодіям. Зараз вони такі і я хотів би їх зберегти, у першу чергу для себе.

Отже, позбувшись ейфорії, що ми, простий народ, зможемо просто так «нахрапом» узяти і скинути бандюків, я хотів би сказати наступне:

1. У першу чергу люди бояться активно висловлювати свої думки та позицію відкрито. Чому я так гадаю? А ось чому – я вже тиждень ношу на куртці СКРІЗЬ наліпку «Я тут не за гроші» і з позавчорашньго дня досить величезну таку «Киів вставай!». А що можна побачити на вулицях? НІЧОГО! Я не бачив жодної людини із чимось подібним. Ні в маршрутках, ні в метро, ні в трамваї, ні пішоходів на вулицях, ні машин із флажками чи символікою.

Навіть знаходячись на метро Майдан Незалежності та піднімаючись наверх, я не побачив жодної людини із налипками. І при цьому я був ДУЖЕ УВАЖНИМ і шукав їх. А коли я їду у транспорті, то люди розглядали мене із цими налипками наче новорічну ялинку. Так! Мені НЕ СЛАБО ВІДКРИТО І АКТИВНО ВИСЛОВИТИ СВОЇ ДУМКИ, на відміну від багатьох, хто і досі продовжує жити за принципом «Моя хата з краю».

Мабуть це прикольніше обклеїти повністю автобуси Беркуту цими налипками (https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10152153896254892), ніж носити їх щодня і показувати свою позицію людям. І не треба мені розповідати, що вони відклеюються чи щось подібне. Відклюються? То візьміть кілька. Хоча я бачив як люди сами їх здирають. Соромно з ними ходити чи що?

2. Ніхто не був готовий до того, що підніметься така кількість людей. Ні опозиція, ні влада. Відсутність досвіду у керуванні массами взяла своє – опозиція не змогла цим скористатись. А влада завдяки силовому ресурсу та відсутності будь-яких моральних принципів змогли вистояти без жодних проблем і, звичайно ж, докорів сумління.

Навіть сліпий побачив би, що «стихійність» це одне зі слів, якими можна описати дії трьох людей, що виступали зі сцени. Я не бачив якихось активних спроб організувати народ на якісь чергування. А як без цього у таких мороз? Скільки можна простояти? Чому не можна було організувати якісь списки, куди б люди могли б записатись на вахту?

Ще питання – а де були лідери вчора, 9 грудня?! Я був на Майдані з 18:30 до 21:30 і не бачив жодного! Та й взагалі я там нікого окрім ведучого не бачив. Сцена була ТУПО ПУСТОЮ. Які такі справи в них важливі були? І якщо такі дійсно були, то чому ведучий про це не повідомив? ЖОДНОГО СЛОВА про те, що роблять лідери. За три години! Жодного! Що це за підхід такий? Тому із цього я можу зробити висновок, що написаний наступним пунктом.

3. В нас НЕМАЄ ЛІДЕРА/ів. Як би це не було прискорбно це не можливо не визнати. Ті, хто спробував очолити людей, об’єднаних відчуттям ненависті до влади з багатьох причин, не мають харизими і не здатні запалити вогонь у серцях чи хоча б підтримувати його на тому рівні, на якому він був у 1 грудня. В них немає досвіду як це можна зробити. Хоча людей, які б таким досвідом поділились би «как собак нерезанных». Чимало їх підтримали те, що діється зараз у країні, і чимало навіть приїхало в Україну. Але…

4. У нас в країні немає політиків з великої букви із нормальними навичками дипломатії, які б реально мали владу та хотіли б щось зробити. Їх немає не тому, що в нас погані люди, їх немає як мінімум тому, що система не дасть таким людям пробитись наверх. Ви мене, друзі, вибачте, але банкір, боксер та медик без харизми та навиків дипломатії не можуть очолити рух, що зараз наявний у країні. І вони це довели за останній час

Вони намагаються діяти тими ж самими діями, як робила одна персона кілька років тому. Але ці дії, не дають результату. Практика вже довела це при попередній владі. А при нинішній владі вони тим більше не спрацюють, тому при такій вертикалі побудованій бандюками за останні 3 роки, немає жодних шансів зробити щось, викрикуючи лозунги зі сцени. Тому переходимо до наступного пункта.

5. Команда ТЯК (Тягнибок, Яценюк, Кличко) намагається діяти «старыми, добрыми» методами Тимошенко. Судячи з усього це вірус, яким вони заразились від неї і не можуть позбутись. Ці методи є основною причиною того, чому особисто я її дуже не люблю – метод занадато довгого язика і спілкування із людьми не з тієї позиції, на якій ти об’єктивно знаходишся.

Це метод неврівноваженої істерички, що не може «сложить себе цену» і тверезо приймати рішення щодо того кому, коли і що саме казати. Думаю, що ніхто не буде заперечувати, що пані Юлії дуже далеко до Маргарет Тетчер. Але в нашій країні можна щось зробити тільки із тією «залізною» витримкою, що мала пані Маргарет.

Багато дій Тимошенки були дуже яскравим прикладом того, як НЕ ТРЕБА вести себе Політику і Дипломату. Наприклад, її переговори із Путіним мені нагадували події басні Крилова «Слон і Моська». Те ж саме відбувається і зараз між ТЯКом и корумпованою владою. Об’єктивно оцінюючи позицію опозиції зараз цього не можна не помітити. Влада зробила майже все, щоб опозиція зазнала поразку, бо не зважати на адміністративний ресурс неможливо. І опозиція могла б опинитись в іншому становищі, якби не наступний пункт.

6. Нездатність домовитись із необхідними людьми. ТЯК чомусь думали, що якщо на вулицю вийде ТАКА ВЕЛИЧЕЗНА КУПА ЛЮДЕЙ, то корупціонери відразу здадуть владу. Люди, схаменіться, ви не в Європі, де люди йдуть у відставку, коли падають торгівельні центри. У нас при владі – БАНДИТИ. А останні, як усі знають, горлянку перегризуть за «общак», якщо будуть мати сили. А вони їх, безперечно і нажаль, мають. І ведуть вони себе як Бандити, а не Політики. І країну нашу вони сприймають саме як свій «общак», а не місце, де хочуть нормально жити нормальні люди.

ТЯК чомусь вирішили, що заяви про те, що 20+ депутатів підуть із партії регіонів підуть з неї не маючи ніяких гарантій. Ага, «не тут-то было», «держите карман шире»! Та вони самі б так НІКОЛИ не зробили. Але чомусь думали, що «регіонали» зроблять.

Треба було йти і домовлятись, товариші, а не сподіватися, що «наобум» щось вийде. Бо не вийшло і НЕ МОГЛО ВИЙТИ. Занадто багато стояло на кону без ЖОДНИХ ГАРАНТІЙ. А якщо врахувати той момент, що від цих мафіозі так просто не підеш, то сподіватись на щось у цьому дусі було просто смішно. Але ж куди там про це думати – за нами, бляха-муха, сотні тисяч людей. ТЯК, схаменіться! Це сотні тисяч звичайних людей, а не бійців зі зброєю. Людей, яких влада вважає, цитую вчорашній виступ хлопця із ДЦП, «тупыми бандерлогами», на яких вони чхати хотіли. І саме з цієї позиції влада і діє. Причому діє вже давно. І могла вона діяти тільки тому, що самі люди ій і дозволяли це робити.

І вона і далі буде дозволяти це собі робити, бо не зважаючи на останні події, люди усе одно представляють собою некеровану масу, бо немає ні в кого того, що написано у наступному пункті.

7. Відутність реального плану дій як взагалі, так і у рамках діючого законодавства. Вибачте мене, шановна громадо, але не дивлячись на усі істеричні крики ТЯК зі сцени, що вони мають план дій, реально вони його НЕ МАЮТЬ, бо те що вони вигкують то НЕ ПЛАН, а казнащо. Цілі повинні бути SMART, тобто Specific (конкретними), Measurable (вимірними), Achievable (досяжними), Relevant (актуальними), Time-bound (обмеженими у часі). Чи вважаєте ви крики «Банду/зека – геть!», «Уряд у відставку» та інші тими, що відпоідають вищезазначеним критеріям? Мабуть ні. Саме тому нічого і не вийшло, бо спроби діяти «наобум» та йти «напролом» на бандитів не маючи реальної сили, нагадують все ті ж самі події з басні Крилова.

І саме завдяки відсутності систематичного підходу у діях опозиції ми «маємо те, що маємо». Ну неможливо досягти чогось, коли усі типи влади, а саме законотворча, виконавча та судова знаходяться ПІД владою. Я більш ніж впевнений, що більшість людей, що там працюють – не звіри. Вони звичайні люди. Звичайні люди, що думають про своє майбутнє і свої сім’ї. І хто як не вони знають, що бандюки при владі можуть можуть із ними вдіяти, якщо почати працювати чесно. Можливо вони б і почали це робити, якби з ними пішли на переговори та дали хоч якісь гарантії. Але куди там нашій опозиції до цього. Ми бігаємо по вулицях і викрикуємо лозунги, замість того, щоб об’єктивно оцінити ситуацію і сісти за стіл переговорів.

Не можна просто так змістити цю владу. Та й не треба, якщо чесно, бо реально є усі ЗАКОННІ підстави для усунення усіх покидьків з їх постів. І зробити це можна абсолютно законним шляхом. Треба починати проводити переговори із людьми з усіх гілок влади – міліціонерами, суддями, депутатами и т.д. Заручатися підтримкою цих людей і діяти на законних підставах, бо закони у нас насправді достатньо гарні для того, щоб змістити та посадити майже усіх, хто при владі.

Я більш ніж впевнений, що в опозиції є докази усіх злочинних дій представників влади. То чого ви чекаєте? Дійте!

Хтось скаже – як це можливо? А я відповім – а хто сказав, що буде легко? Хто сказав, що буде «Оп! И в дамках!»? Не буде такого! ЦЕ НЕМОЖЛИВО при теперешній ситуації. Нам потрібно УСІМ ОБ’ЄДНУВАТИСЬ шляхом переговорів і домовленостей! А не кричати «Не підемо за круглий стіл до відставки Уряду та Президента».

Питання лише у тому, хто спроможний це усе зробити? І тут ми повертаємось до пункту №3 і до того, хто зможе об’єднати купу «мосєк» (без образ) у інструмент, що ПОВАЛИТЬ НАХАБНОГО СЛОНА! Бо одна звичайна бджілка не здатна здолати когось, але проти цілого рою, що жалить абсолютно з усіх боків не зможе встояти навіть слон!

То ж я сподіваюсь, що опозиція візьметься за голову і почне робити щось реально, замість того, щоб бігати по центру столиці і викрикувати нікому вже не потрібні лозунги. Тоді і народ ОБОВ’ЯЗКОВО підніметься, і не стихійно, а СИСТЕМАТИЧНО!

Слава Україні!

  1. #1 by Tod on 10 декабря, 2013 - 17:47

    Я бы не сказал, что прямо таки “ничего”, не эффективно – возможно, но на то есть свои причины. Соперник не собирается действовать по правилам или даже человеческим нормам. Согласен с Положинским и другими, что пусть оппозиция не впечатляет, но с другой нет, а сам по себе народ не сможет общаться ни с властью, ни с миром. Если сейчас искать недостатки и жаловаться сейчас, то ничего не получится. Отсутствие партийного лидера, о чем часто говорят, свидетельствует, что это майдан именно народный, а не политический, и это большой плюс имхо.

    По поводу действий – вероятно используется тактика мирного гражданского сопротивления, любое насилие был развязало руки для введение ЧП. Собственно поэтому очевидно сначала захотели применить законный вариант отставки – не получилось. Потом страйк, но много ли вышло людей? 1 день, 4 области, а дальше все пошли на работу, про юго-восток молчу вообще, там все хорошо походу. Так вот возвращаясь к гражданскому сопротивлению, главная цель – привлечь внимание. Оппозиции это удалось, как мне кажется. Не только мелкие европейские парламентарии подключились, а и крупная артиллерия (+США). Без их “помощи” нереально повалить режим. Только они могут реально “надавить” на банду. Причем, если неделю назад европа говорила общими фразами, то недавно они начали обращаться к “народу Украины”, а не только власти-опозиции, что мол вы видим ваше стремлением и думается имеем право(!) вам помочь. Что-то в этом роде, высказывания стали более резкими. Это тоже маленькая победа. Еще по поводу действия Ну. вот, кстати, в понедельник были действия – поставили блок-посты в правительственном квартале, которые ночью ликвидировали.

    По поводу организации. Неделю назад действительно было очень сумбурно. В это воскресенье, да и в последнее время организация выросла на порядок визуально – продовольствие, припасы, медики, блокпосты все хоть как-то организовалось. То что оппозиция ниче не делает, возможно создается такое мнение, но мне кажется на самом деле делов там полно. Вчера в 2 ночи все три чувака были на разных барикадах, позавчера Яценюк катался в Васильков, потом на Майдане выступал, потом в суд, еще ездил показания в прокуратуру давать, сегодня вон встречи с европарламентариями. Не все так просто, а организовать на неделю весь движ, так вообще задача архисложная, думаю экшн там еще тот, а не сидят себе на диванчиках обсуждая события за чашкой чая.

    В общем, все это реально как какая-то шахматная партия – обмен разными действиями, проверка реакции, опять действия. Но все не так просто, все “ниточки” у противника (власть, силовые), который особо не следует правилам. Круглый стол? – это показательное шоу распития чая и невнятного мычания.. я думаю янык слушать никого не собирался, так показать что идет на диалог. А вот требование освободить людей и наказать виновных, с которых всегда начинает опозиция имхо очень даже правильные. Без этого люди, боясь преследования, систематично ходить никуда не будут. Ну, и отставка правительства вполне норм. требование, думал, если честно азырова сольют сначала, а оно вот как.

    Короче, все сложно, но какой бы не была опозиция сейчас отступать нельзя, люди сами должны это понимать, и даже если эта троица не впечатляет, не валить все на них “мол неэффективные” а все равно ходить и отставить свои права. Посмотрим что дальше будет, за неделю такие ситуации не решаются.

(никто не узнает)